Je krijgt te maken met allerlei soorten spullen die gehandeld moeten worden, groot en klein. Dat kunnen meubels zijn, huishoudelijke spullen, jachten of gastanks. Vaak werk je aan meerdere dezelfde producten tegelijk, maar soms ook aan unieke opdrachten. De afwerking moet voldoen aan vele voorschriften, richtlijnen en/of normen.
Je werkt zowel in teamverband als individueel. Daarnaast heb je te maken met een werkgever, collega's en soms ook met mensen die niets met jouw werk te maken hebben, zoals een voorbijganger of een buurtbewoner. Dit is afhankelijk van de type werkzaamheden en de werkverdeling binnen het bedrijf waarin je werkt. In kleine projecten kan je ook te maken hebben met opdrachtgevers.
Als lakspuiter werk je bij bedrijven die industriële lak gebruiken, zoals in de scheepsbouw, meubelindustrie of houtbouw. Je werkt voornamelijk binnen, in geconditioneerde ruimtes. Je behandelt verschillende spullen, van metaal, hout en plastic, zoals machines, meubels, huishoudelijke artikelen, fietsen, auto's, winkelinterieurs en bouwelementen (kozijnen, deuren, trappen etc.).
Je werkt hoofdzakelijke in geconditioneerde werkruimtes en werkplaatsen. Wanneer je in de metaalsector werkzaam bent, kan het gaan om het sluiten van producten als machines, meubelen, huishoudelijke artikelen, schepen, fietsen etc. In de houtsector gaat het bijvoorbeeld om ramen, gevelelementen en meubels. Je brengt verf, lak of andere coatings aan op verschillende oppervlakken, met verfspuitapparatuur, kwasten of rollers. Je bent vooral bezig met de uitvoering van het werk.
cursus
Startdata
- Sneek
- nader te bepalen
Kosten
Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.Scholingskosten
- Scholingskosten
- € 1.349,00
- Lesmateriaal
- inclusief
- Verbruiksmateriaal
- inclusief
- Examenkosten
- inclusief
- Prijs
- € 1.349,00
- BTW
- vrijgesteld
Studielast
Toelating
- er zijn geen specifieke toelatingseisen
- het traject start bij voldoende deelname
- het traject kan worden samengevoegd met of op een andere vestiging
- aanmelden kan tot veertien dagen voor de startdatum
- je beschikt minimaal over mbo-werk en denkniveau

Firda voor Volwassenen
- (dichtbij) leren in de praktijk
- meerdere startmomenten
- ook in de avonduren naar school
- versneld je diploma behalen
- keuze uit groot scholingsaanbod
- studeren met volwassenen
Onderwerpen
- lakken
- coaten
- verven
- zelfstandig/teamverband werken
- Arbo, milieu en veiligheid
- bedrijfsrichtlijnen, vaktechnische en leveranciersrichtlijnen
- typen ondergronden
- persoonlijke beschermingsmiddelen
- materialen, gereedschappen en apparatuur
- vakterminologie rond het aanbrengen van lak-, verf- en/of coatingsystemen
- gangbare verfspuit- en elektrostatische verfspuitapparatuur
- standaard meet- en beoordelingsmethoden
- eenvoudige leveranciersrichtlijnen lezen en interpreteren
- frequent voorkomende gegevens uit tekeningen lezen en interpreteren
- werktekeningen lezen en interpreteren
We kunnen het traject ook op locatie geven bij een werkgever (incompany). Samen kijken we welke extra vaardigheden of competenties aan de lesstof worden toegevoegd.

Dankzij dit keuzedeel heb ik in een korte periode relevante kennis opgedaan zonder een volledige opleiding te hoeven volgen.
Examen en einddocument
Er is geen examen aan het einde.

Locaties
Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.
Aan het werk
Je kan bij bedrijven werken die actief zijn in de industriële lakverwerking (scheepsbouw), meubelindustrie of houtbouw.
Veel gestelde vragen
Wat is een keuzedeel of leereenheid?
Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid).
Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?
Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.