Klinkt dit alles als jouw droombaan? Dan is de opleiding Podium- en evenemententechnicus iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je te werken met truss, het aansluiten van geluid en licht, kabels trekken, sound checken, geluid mixen en lichtplannen opstellen. Daarnaast krijg je een flinke dosis ondernemerschap/zelfstandigheid mee en je leert leidinggeven.
Je ziet ze meestal niet, maar ze zijn de belangrijke schakels tussen de techniek en de uitvoerende artiest. Als podium- en evenemententechnicus bouw en bedien je de licht- en geluidsinstallaties die nodig zijn voor een productie. Of dit nu een eenvoudige spraakset is of een compleet lichtplan, jij weet er raad mee. Je werkt in een team en door jouw inzet verlopen producties volgens plan. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties shows op te bouwen en in goede banen te leiden. Niets mag dat spetterende optreden in de weg staan!
Techniek, belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en zorgen voor sfeer. Jij beheerst en bedient dit alles met gemak en zorgt ervoor dat bezoekers van een concert, musical, show of beurs een onvergetelijke avond hebben. Je bent creatief, technisch en je werkt veilig en secuur. Je bent flexibel, kunt snel schakelen en vindt het geen probleem om op onregelmatige tijden te werken. Je kunt het overzicht goed bewaken en bent stressbestendig.
mbo BOL voltijd
Startdata
- Leeuwarden Zuid
- september
Kosten
Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.Scholingskosten
- Scholingskosten
- € 1.449,00
- Lesmateriaal
- exclusief
- Examenkosten
- inclusief
- Prijs
- € 1.449,00
- BTW
- vrijgesteld
Extra info kosten
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je elk jaar de opleidingskosten aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Bijkomende kosten, zoals boeken, werkschoenen, gehoorbescherming, koptelefoon en hardeschrijf, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Ook kan een bijdrage gevraagd worden voor bijvoorbeeld een excursie of een werkweek. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.
Studielast
Toelating
- diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma
- overgangsbewijs naar havo 4
- mbo-diploma op niveau 2
- erkende stage- of werkplek
Heb je een andere opleiding dan hier genoemd wordt? Tijdens je intakegesprek krijg je advies over de mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.
Firda voor Volwassenen
- (dichtbij) leren in de praktijk
- meerdere startmomenten
- ook in de avonduren naar school
- versneld je diploma behalen
- keuze uit groot scholingsaanbod
- studeren met volwassenen
Onderwerpen
- licht
- geluid
- simulatie
- elektrotechniek
- financieel
- casus
- praktijk
Ik wilde meer uit mezelf halen. Dankzij mijn opleiding in het volwassenenonderwijs, weet ik wat mijn kwaliteiten zijn.
Examen en einddocument
Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.
Locaties
Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.
Aan het werk
Voor de start van de opleiding regel je zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf voor je beroepspraktijkvorming. Heb je al een werkgever? Soms zijn daar ook mogelijkheden.
Je kunt aan het werk bij poppodia en schouwburgen. Ook kun je als technicus werken voor een band, theatergezelschap of musical.
Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?
Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:
mbo BOL (voltijd) mbo
- Meer theorie op je leslocatie
- Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
- In verhouding meer lesdagen
- BPV in de vorm van stage
- Soms een stagevergoeding
mbo BBL (werken-leren)
- Meer uren in de praktijk (BPV)
- Meestal een dag per week naar school
- Geen studiefinanciering
- Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
- BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk
mbo Derde Leerweg
- Afwijkende uren in de BPV en de theorie
- Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
- Geen studiefinanciering
- Een arbeidsovereenkomst en salaris
- Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
- Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend
Wat is een intakegesprek?
Na je aanmelding voor een mbo-opleiding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. We vinden het belangrijk dat je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. We bespreken je vooropleiding, werkervaring, interesses en ambities. Na het intakegesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw scholingstraject en de kosten daarvan.
Kan ik een opleiding versneld doorlopen?
Sommige mbo-opleidingen kun je versneld doorlopen, op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Dit wordt tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek met je besproken. Na het gesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw (eventuele versnelde) scholingstraject en de kosten daarvan.
Hoelang duurt een mbo-opleiding?
De nominale studieduur van een mbo-opleiding verschilt per niveau. Voor niveau 2 is het 1 jaar, voor niveau 3 is het 2 jaar en voor niveau 4 is het 3 jaar. In sommige gevallen is versnellen mogelijk. Dit bespreek je tijdens het intakegesprek.