Je leert hoek-, V- en K-lassen en aan het eind van de cursus kun je zelfstandig (complexe) laswerkzaamheden uitvoeren. Je doet dit aan de hand van tekeningen en werkinstructies. Bekijk hieronder welke cursus het beste bij jou past.
Wil jij je ontwikkelen als MIG/MAG (Metal Inert Gas / Metal Active Gas) -lasser in diverse posities? Volg dan één van de MIG/MAG-lascursussen en leer alles over de apparatuur, het materiaal en de constructie. Je gaat aan de slag met het lassen van pijp- en plaatmateriaal in verschillende diktes. Je leert hoek-, V- en K-lassen en aan het eind van de cursus kun je zelfstandig (complexe) laswerkzaamheden uitvoeren. Je doet dit aan de hand van tekeningen en werkinstructies. Bekijk hieronder welke cursus het beste bij jou past.
Modules
MIG/MAG-lassen niveau 1 (standaard) + NIL-lasdiploma
MIG/MAG-lassen niveau 2 (standaard) + NIL-lasdiploma
MIG/MAG-lassen niveau 3 (standaard) + NIL-lasdiploma
MIG/MAG-lassen niveau 4 Plaat (standaard) + NIL-lasdiploma
MIG/MAG-lassen niveau 4 Plaat/Pijp (standaard) + NIL-lasdiploma
MIG/MAG-lassen niveau 1 (kort)
MIG/MAG-lassen niveau 2 (kort)
Keuze uit verschillende niveaus en NIL-lasdiploma
Je kunt de cursus volgen op verschillende niveaus. Op deze pagina vind je per niveau een beschrijving. Bij je aanmelding geef je aan welk niveau je wilt volgen. Ook kun je kiezen voor de cursus met of zonder NIL-lasdiploma.
Toelating
Per niveau zijn er verschillende toelatingseisen:
Subsidie
Hieronder vind je een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor scholing.
Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor scholing.
Firda voor Volwassenen
- (dichtbij) leren in de praktijk
- meerdere startmomenten
- ook in de avonduren naar school
- versneld je diploma behalen
- keuze uit groot scholingsaanbod
- studeren met volwassenen
MIG/MAG-lassen op vier niveaus
Per niveau staan de onderwerpen beschreven:
MIG/MAG-lassen niveau 1
Werk jij met staal en wil je eenvoudig laswerk leren uitvoeren? Volg dan de cursus MIG/MAG-lassen niveau 1. MIG/MAG-lassen is een lasproces waarbij een constante lasdraad wordt gebruikt als elektrode. Tijdens het lassen smelt de lasdraad en de werkstukken die worden samengevoegd. Hierdoor ontstaat een smeltbad. Dit smeltbad stolt vervolgens tot een sterke lasverbinding. Je leert de basisvaardigheden van MIG/MAG-lassen en je kunt daarna plaatstaal tot 10 mm verwerken.
In het theoretische gedeelte verdiep je je onder andere in de apparatuur, het materiaal en de constructie. Tijdens het praktijkgedeelte leer je staande en liggende hoeklassen maken met een a-hoogte van 3 mm. Ook leer je laswerk met een grotere a-hoogte in meerdere lagen uit te voeren. Onder de hand leer je tweezijdig een I-las te maken. Na afloop van de cursus kun je zelfstandig eenvoudig laswerk uitvoeren aan de hand van een tekening of werkinstructie.
Onderwerpen:
- processen en apparatuur
- materiaalgedrag bij het lassen
- constructies en uitvoering
- lassen van staande en liggende hoeklas met een a-hoogte van 3 mm
- lassen met grotere a-hoogte in meerdere lagen
- tweezijdige I-las onder de hand
De motivatie van docenten en studie(vak)genoten zorgt voor een goede sfeer.
Examen en einddocument
De standaard MIG/MAG-lascursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL-examen van Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). De korte cursussen zijn zonder NIL-examen.
Locaties
Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.
Aan het werk
Met niveau 1 en 2 kun je eenvoudig laswerk verrichten aan schepen, vrachtwagens, bruggen of gebouwen. Je doet dit vaak in de metaalindustrie, bij constructiebedrijven of bij onderhoudsbedrijven.
Met niveau 3 en 4 kun je zelfstandig, complexe laswerkzaamheden uitvoeren. Je doet dit vaak in de metaalindustrie, bij constructiebedrijven of bij onderhoudsbedrijven. Je kunt ook als zelfstandig lasser gaan werken. Dan laat je je inhuren door andere bedrijven.
Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?
Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.
Kan ik in termijnen betalen?
Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.