Bekijk de video
Collega's Klaas van der Veen en Gerard Voskuilen bakken een vlechtbrood!
Wil jij weten hoe collega’s Klaas van der Veen en Gerard Voskuilen te werk zijn gegaan om het vlechtbrood te bakken? Bekijk het filmpje hieronder. Het recept om thuis mee aan de slag te gaan vind je onder de video.
Collega's Klaas van der Veen en Gerard Voskuilen bakken een vlechtbrood!
Ingrediënten deeg:
Overige benodigdheden
Stap 1: (mengen en kneden)
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze door elkaar tot alles goed gemengd is en het deeg loskomt van de kom. Stort het deeg op de werkplek en kneed het in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Stap 2: (1e rijs)
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur ± 20 minuten in volume verdubbelen.
Stap 3: (opbollen)
Verdeel met een deegsteker het deegstuk in 3 gelijke stukken. Bol ieder stukje deeg op, dek de bolletjes af met ingevet plastic folie (of noppenfolie met de bolletjeskant op het deeg) en laat ze afgedekt ± 10 minuten rusten.
Stap 4: (vormen)
Draai de bolletjes om zodat de onderkant boven komt te liggen. Maak vervolgens strengen van de bolletjes deeg. Rol de strengen in etappes uit tot ± 35 cm.
Vorm vervolgens een vlecht van de strengen. Leg de vlecht op de bakplaat, bestrijk de vlecht licht met het losgeklopte ei. Indien gewenst decoreren met parelsuiker. Dek de vlecht af met ingevet plasticfolie.
Stap 5: (narijs)
Laat de vlecht op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.
De vlecht is klaar om gebakken te worden als je er met een (natte) vinger op drukt en de afdruk zichtbaar blijft.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C graden. Bak het brood in ± 18 minuten gaar en goudbruin. Breng na de eerste 8 minuten bakken de temperatuur van de oven terug naar 190 °C graden. Leg de vlechten direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Veel bakplezier toegewenst!
Met dank aan Christa Bruggenkamp en Jippe Braaksma van bakkerij Mevrouw de Molenaar.