Nieuwe volwassenenopleiding voor mooie carrièreswitch als doktersassistent
Met 24 studenten maakte het nieuwe BBL-traject voor de volwassenenopleiding van doktersassistenten in Friesland donderdag in Leeuwarden een veelbelovende start. Firda, Fryslân Werkt, UWV en Dokterszorg Friesland - de organisatie van huisartsen - werken nauw samen in deze opleiding, die moet voorkomen dat steeds meer praktijken zonder assistent komen te zitten.
Een op de drie huisartsen heeft nu al moeite om goede assistenten te vinden. Zonder extra inzet loopt dat probleem snel op, vreest Dokterszorg. Dan komen de huisartsen in 2033 driehonderd assistenten tekort. Ieder jaar komen wel zo’n tachtig studenten met een mooi diploma van de dagopleiding van Firda, maar van deze jongeren stroomt vaak ongeveer de helft door naar het hbo.
Uit allerlei hoeken
In het nieuwe bbl-traject komen zij-instromers uit allerlei hoeken samen voor een volwassenenopleiding van twee jaar, met een dag school en verder werken in een dokterspraktijk. Voor Dewi den Bokkel (20) begint dat straks bij de griepvaccinatie, als eerste stap in de praktijk van de zorg. Na haar opleiding bij Artiest Theater - ook Firda - deed zij een jaar hbo in een lerarenopleiding, maar besloot toch dat de zorg beter bij haar past. ‘Dan is dit een prachtige route.’
Aukje van der Kooi (19) werkte al met plezier in de zorg, na haar opleiding tot Verzorgende IG. Maar zij vond de wisselende diensten in het vak vervelend. ‘Nu blijf ik in de medische sector, maar dan met betere tijden.’ Zo maakt Gonda Kemker (51) ook een nieuwe stap, na 32 jaar als verzorgende bij de Ielânen in Sneek. Prachtig werk, zegt ze. Maar door alle ‘rompslomp’ die erbij kwam, kwam zij daar steeds minder aan toe. ‘En ik dacht: als ik nog iets wil, moet dat nú.’
Aan de slag
Gonda kan in de praktijk vrijwel meteen aan de slag, waar Dewi als nieuwkomer in de zorg eerst nog wat opleiding nodig heeft. Hier is de opleiding op ingericht. In de eerste tien weken krijgen de studenten les in basisvaardigheden, om nu of straks allemaal zinvol te kunnen starten. Zo zijn alle BBL-studenten welkom in twintig huisartsenpraktijken in Friesland.
In dit traject krijgen de studenten meteen een salaris, waarbij Dokterszorg Friesland zorgt voor ondersteuning - praktisch en financieel - van de huisarts. Hiermee is de opleiding van twee jaar voor zij-instromers een goede investering om een carrièreswitch te maken naar een baan als volwaardig gediplomeerde doktersassistent op mbo-niveau 4. Werk genoeg… In februari wil Firda dan ook starten met een volgende groep.
Omrop Fryslân sprak voor een item over deze opleiding onder meer met Gonda Kemker.
Wil jij meer weten over dit BBL-traject? Klik dan hier.