Bijzondere verhalen en mooie awards in Firda’s Finest
Van een zeer betrokken docent die in zijn werk vooral ‘mooie mensen wil maken’ tot de lekkere vissnack én van een rijk cultuuraanbod in het mbo-college tot een enthousiaste student als inspirerende ambassadeur van het mbo… Firda heeft veel om trots op te zijn! In Firda’s Finest kwamen mooie voorbeelden voorbij, die allemaal hun plek in de schijnwerpers ruim verdienden.
In zeven categorieën stonden woensdag drie finalisten op het podium van Triangel op de campus in Leeuwarden, om hier te vertellen wat zij kort hiervoor - in een aparte kamer - aan de jury hadden gepresenteerd. Dat ging soepel, voor de microfoon van Froukje de Vries. Hier was het dan ook vooral een feestje. Bij de jury was het soms even spannend en ook een beetje raar, merkte menig finalist, om hier over jezelf te praten terwijl je door anderen bent genomineerd.
Maar alle finalisten hadden meer dan genoeg om trots op te zijn. Oók Arend Jan Halkers (62) uit Heerenveen en Theo Evert van der Wal (39) uit Drachten, die in het volwassenenonderwijs hard werken aan hun toekomst. Arend Jan wil verder als begeleider in een arbeidscentrum en Theo Evert, doof geboren, wil als ondersteunend begeleider nog meer doen voor dove mensen. Zelf vinden zij hun inzet heel normaal. ‘Maar wij zien dat jullie met dit bijzondere verhaal écht de schijnwerpers verdienen’, reageerde juryvoorzitter Harry van der Molen. ‘Dank daarvoor.’
Compliment voor het mbo
Zo kwamen veel mooie voorbeelden voorbij. ‘Ik zie dat alle aandacht en waardering voor het mbo van nu meer dan terecht is’, stelde jurylid Joyce Walstra, directeur van de Oranjewoud Export Academy. Ook Sandra van Gaalen, directeur van FERS, was enthousiast: ‘Ik heb hier heel veel passie en kennis gezien.’ Die waardering gold voor alle finalisten, al ging er in iedere categorie steeds één winnaar met de trofee naar huis.
Vaak lag de uitslag dicht bij elkaar, in de ranglijst die naast het oordeel van de jury ook voor de helft door online stemmen was samengesteld. Zo werd Claudia van Buiten - student verpleegkunde in Sneek - met 1 procent verschil winnaar in de verkiezing tot ambassadeur van het jaar. Claudia is begonnen in haar tweede mbo-studie, omdat zij graag mensen helpt én ziet dat de zorg veel professionals nodig heeft.
Merlijn Schoppers uit Drachten verdiende de eretitel ‘docent van het jaar’, onder meer door zijn aandacht voor iedere student. ‘Ik wil mooie mensen maken’, stelde hij. ‘En als ik soms zie wat studenten voor de kiezen krijgen, is elke stap al winst.’ Eenzelfde bevlogenheid was te zien bij Martijn Visser, die namens de beveiligers van het Antonius Ziekenhuis in Sneek de award in ontvangst mocht nemen als beste BPV-bedrijf. ‘Het is prachtig om te zien hoe jong studenten starten in hun stage en hoe volwassen ze later naar buiten gaan.’
Meer dan verdiend
De award voor het beste project ging naar Urk, naar de studenten die de Northsea Snack hadden bedacht in een internationale hackathon over de toekomst van de visserij. In deze bitterbal kan incourante vis, die anders vaak als bijvangst wordt beschouwd. Dat is duurzaam. ‘Vis is gezond’, vertelde student Marius van der Heuvel. ‘En de visser kan er ook wat aan verdienen.’ De award voor duurzaamheid ging naar het E-karting Team, dat al jaren in Heerenveen werkt aan kennis en ervaring bij studenten op het gebied van elektrisch rijden.
In de verkiezing van het beste project dat is gericht op brede persoonsvorming - een belangrijke ambitie in de onderwijsvisie van Firda - ging de award naar de Beleefweken in Emmeloord, waar alle eerstejaars studenten in meer dan dertig cursussen en workshops op creatief, cultureel en sportief gebied worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen. Van streetdance voor anderstaligen tot een voorkeur voor Spaans in de opleiding voor uniformberoepen, docenten Naomi Dietrich en Marijke Bom zien vaak onverwachte keuzes die kunnen leiden tot een nieuwe passie. Ook in deze categorie was de uitslag spannend. Alle finalisten hadden hun plaats op het podium meer dan verdiend.