“Veel vissermannen denken dat het Groot Vaarbewijs niet te doen is”, zegt Wim-Auke, “maar zo heb ik dat niet ervaren. Na acht weken kon ik al examen doen en ik ben cum laude geslaagd. Het lukte zo snel, omdat ik vrijstellingen kreeg, maar vooral omdat ik me erin heb vastgebeten. Als ik mezelf een doel stel, word ik een soort pitbull. Natuurlijk valt het niet mee om op je vrije zaterdagmorgen naar school te gaan, maar dan moet je even een paar andere dingen niet doen.”
Genoten
Het mooie is ook dat Wim-Auke de opleiding heel interessant vond. “De docenten van Firda waren echt super. Ze hebben zelf gevaren en vertellen je precies wat je nodig hebt voor het examen. Ik kreeg de tip om de theorie voor mezelf op te schrijven. Dan blijft het veel beter in je hoofd hangen. Over de zee hoef je me niets te vertellen, maar de binnenvaart en sluizen kende ik totaal niet. Dus heb ik Google Maps erbij gepakt en alle vaarroutes door Europa voor mezelf in kaart gebracht. Ik kan nu zo vertellen hoe je van mijn woonplaats Den Oever naar Keulen vaart. Voor het vak Reglementen heb ik alle verkeersborden logisch bij elkaar geplaatst in vakken. Opeens viel alles op z’n plek. Eigenlijk vond ik het hartstikke leuk om dat zo uit te pluizen. Blijkbaar ben ik naast een ijzervreter ook een papiervreter.”
Alles kan
Alleen het Groot Vaarbewijs is voor Wim-Auke niet genoeg. “Ik ga alle papieren halen die ik nodig heb voor het Loodswezen. Het lijkt me bijvoorbeeld mooi om stuurman te zijn op de tender die de loodsen afzet. Dat is mijn droom, een mooi gepland leven. Maar ik kan ook op de catamaran om mensen naar de windmolens te brengen. En op m’n oude dag lijkt de pont op ‘t IJ me wel wat. Het mooie is dat alles kan, want straks heb ik alle papieren op zak. Daarom zeg ik ook tegen die jonge jongens: haal die papieren. Er worden steeds meer eisen gesteld aan de visserij, zorg dat je daar klaar voor bent en spreid je kansen. En als je het moeilijk vindt, zijn er altijd docenten om je te helpen.”
Bekijk alle ervaringsverhalen