Voor Defensiemedewerkers - CLAS

Tijdens deze opleiding leer je leidinggeven aan een team van medewerkers. Je leert onder meer hoe je coaching- en functioneringsgesprekken voert, wat de beste manier is om feedback te geven en hoe je medewerkers kunt inspireren en motiveren. 

Als leidinggevende van een team, afdeling en/of project geef je direct leiding aan medewerkers. Vaak ben je meewerkend leidinggevende. Je zorgt ervoor dat iedereen goed functioneert en zich veilig en prettig voelt op de werkvloer. Je coacht medewerkers, bewaakt de voortgang en werkt nieuwe collega's in.

In drie lesweken leer je de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Er zijn meerdere lesweken per jaar. Daardoor is de opleiding goed te combineren met je eventuele oefeningsschema binnen Defensie. Als je met de opleiding begint, maak je eerst thuis een aantal testen om je niveau te bepalen. Daarna krijg je een advies over de te volgen lesdagen/-weken. Je maakt in de derde week de examens voor Nederlands schrijven en Engels schrijven. Daarnaast maak je in eigen tijd een opdracht voor het onderdeel Loopbaan & Burgerschap.

Keuzedelen
Voor de opleiding aankomend onderofficier grondoptreden (GROP) heb je drie keuzedelen nodig. Voor de opleiding leidinggevende team/afdeling/project (LTAP) volg je één keuzedeel. De keuzedelen Nederlands 3F en Rekenen 3F kunnen een vrijstelling opleveren voor het keuzedeel in de opleiding LTAP.

Heb je nog geen keuzedelen (in totaal 480 studiebelastingsuren) gevolgd, dan kun je de keuzedelen Nederlands 3F, rekenen mbo 3/4 of Engels A2/B1 kosteloos volgen. Bij het volgen van keuzedelen maak je extra (centrale) examens.

Ben je geïnteresseerd in deze opleiding? Meld je dan aan bij je loopbaanbegeleider, die helpt je verder met het proces binnen Defensie. Na je aanmelding neemt de coördinerend docent binnen drie weken contact met je op.

Deze opleiding is alleen voor Defensiemedewerkers CLAS die in aanmerking komen voor vrijstellingen voor het beroepsgerichte deel van de opleiding op basis van Waarderen en Valideren rapporten. 

    mbo derde leerweg

    Startdata

    Leeuwarden
    doorlopende instroom

    Kosten

    Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
    Scholingskosten
    Scholingskosten
    € 3.045,00
    Lesmateriaal
    inclusief
    Verbruiksmateriaal
    inclusief
    Examenkosten
    inclusief
    Prijs
    € 1.350,00
    BTW
    vrijgesteld

    De scholingskosten zijn een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

    Studielast

    De derde leerweg is een verkorte, flexibele mbo-opleiding (in verband met maatwerk). 

    Toelating

    De vrijstellingen worden verleend aan militairen, die vanaf 01-12-2014:
    De militaire kwalificatie onderofficier hebben afgerond (BC 02787 PV en  BC 03815 IVO/ INI2/ Basis Onderofficier KL) in bezit zijn van actuele Militaire Basis Vaardigheden (MBV).

    Voldoe je niet aan alle eisen? Neem dan contact op met civielonderwijs@mindef.nl.

    En verder:

    • mbo-diploma op niveau 3
    • havo-diploma

    Is je Nederlands, Engels of rekenen misschien niet goed genoeg? Dan doe je een instaptoets. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. Om een toelatingsverzoek in te dienen, heb je een kopie van de "basis onderofficier (INI/IVO e.d.)" nodig.

    defensie voertuig

    Defensie- medewerkers

    • op meerdere momenten starten
    • versnellen soms mogelijk
    • onderbreken tijdens oefening
    • zelf je lesweken inplannen
    • goede begeleiding
    • les op kazerne of centrale locatie

    Onderwerpen

    Voor de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project:

    • leidinggeven aan medewerkers
    • vakkennis personeelsbeleid
    • introductie keuzedelen
    • keuzedelen voorbereiding hbo of praktijkopleider
    quote

    Ik wilde meer uit mezelf halen. Dankzij deze opleiding voor Defensiemedewerkers, weet ik wat mijn kwaliteiten zijn.

    Student uit het volwassenenonderwijs

    Examen en einddocument

    Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

    Interesse?

    Ben je geïnteresseerd naar jouw scholingsmogelijkheden binnen Defensie? Neem dan eerst contact op met je loopbaanbegeleider of personeelsfunctionaris binnen Defensie. 

    Zit je opleiding er niet tussen? Het is ook mogelijk om in te stromen in één van onze andere volwassenenopleidingen. 

    firda visie

    Altijd een leslocatie bij jou in de buurt

    Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Ook worden er diverse trajecten op de kazernes verzorgd. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

    Aan het werk

    Je kunt bij diverse werkgevers aan de slag. Bijvoorbeeld bij de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Marine.

    • Hoe maak ik een keuze?

      Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

      Hoe maak ik een keuze?
    • Kansberoep

      Welke volwassenenopleiding biedt jou goede kansen op de arbeidsmarkt?

      Kansberoep

    Veel gestelde vragen

    Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken (studieonderbreking)?

    Tijdelijke studieonderbreking
    Bij Firda voor Volwassenen heb je de gelegenheid, om in bijzondere situaties, je studietijd te onderbreken. Bij een tijdelijke studieonderbreking, van maximaal 12 maanden, garandeert Firda voor Volwassenen dat je behaalde resultaten geldig blijven en je je studie kan hervatten vanaf het punt waarop de studieonderbreking in ging*. Het betekent niet dat je in aanmerking komt voor restitutie of opschorting van opleidingskosten.

    Als je studieonderbreking aanvraagt als gevolg van bijzondere omstandigheden (bv. zwangerschap, psychische problemen, uitzending of interne opleiding van defensiemedewerkers), betaal je wel de volledige scholingskosten en eventueel bijkomende kosten van het lopende studiejaar.

    *Dit is alleen van toepassing als het scholingsprogramma niet structureel gewijzigd is. Het ministerie van OC&W kan de kwalificatiestructuur wijzigen waardoor het nieuwe programma onvoldoende aansluit op jouw reeds gevolgde programma. In dat geval kan Firda voor Volwassenen niet garanderen dat jouw behaalde resultaten van de opleiding geldig blijven.

    Aanvraag tijdelijke studieonderbreking
    Je kan een tijdelijke studieonderbreking aanvragen bij je studieloopbaanbegeleider. Na het invullen wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar Firda voor Volwassenen. We stellen, indien van toepassing, je werkgever op de hoogte van de aanvraag.

    Financiële gevolgen tijdelijke studieonderbreking

    1. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking verder met de opleiding en je kan de opleiding alsnog binnen de oorspronkelijke studieduur afmaken. Dan ontvang je geen offerte/factuur voor aanvullende kosten
    2. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking binnen de oorspronkelijke studieduur verder met de opleiding. Maar het lukt je niet om de opleiding binnen de oorspronkelijke studieduur af te maken. Dan ontvang je rond 2 maanden voor het einde van de looptijd van je oorspronkelijke offerte een nieuwe offerte/factuur. Hierin staan de kosten vermeld voor de extra scholingsperiode die nodig is om alsnog je diploma te behalen (verleningskosten) De verlening heeft een minimale duur van een half jaar, korter is niet mogelijk.
    3. Je gaat na de tijdelijke studieonderbreking verder met je opleiding, maar de scholingsperiode uit de oorspronkelijke offerte is afgelopen. Je ontvangt voordat je de opleiding hervat een nieuwe offerte/factuur. Hierin staan de kosten vermeld voor de extra scholingsperiode die nodig is om alsnog je diploma te behalen (verleningskosten). Je kan de opleiding hervatten als de offerte ondertekend is en de factuur met de verleningskosten is voldaan.

    Vergoedt je werkgever (deels) bij aanvang of achteraf de opleidingskosten? Dan adviseren we je om tijdig je werkgever of loopbaanbegeleider te vragen naar de mogelijke vergoeding van deze kosten.

    Medewerkers Ministerie van Defensie
    Wordt je uitgezonden of ga je een interne opleiding volgen? Dan krijg je bericht dat je te maken krijgt met extra opleidingskosten. Maak tijdig een afspraak met je werkgever over de betaling van de verleningskosten. Voor extra informatie kan je terecht bij je loopbaanbegeleider.

    Kan ik een opleiding versneld doorlopen?

    Sommige mbo-opleidingen kun je versneld doorlopen, op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Dit wordt tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek met je besproken. Na het gesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw (eventuele versnelde) scholingstraject en de kosten daarvan.

    Welke lesmomenten hebben de Defensie-opleidingen?

    Het lesmoment is van maandag tot en met vrijdag, dit is verspreid over het aantal jaar van de opleiding. Dus bijvoorbeeld week 1, week 7, week 13 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur naar de Kazerne Stroe-Garderen voor lessen.

    Van tevoren krijg je een vast jaarrooster waarin is vastgesteld wanneer de lesweken zijn. Vaak worden modules meerdere keren per jaar aangeboden, waardoor je een lesweek kan missen, bijvoorbeeld als je op uitzending of oefening bent.