Studenten Patisserie ‘vertalen’ vijf bruidsjurken in fijne gebakjes voor Fries Museum

Van de stijlvolle en zeer koninklijke bruidsjurk van Máxima tot een vuurrode sari uit de jaren zeventig, naast de rijk gedoceerde zijden jurk waarin de Friese Isabella Stinstra trouwde in 1782. Studenten van de opleiding Patisserie in Leeuwarden vertaalden vijf bijzondere jurken uit de expositie ‘Ja, ik wil!’ in fraaie bruidsgebakjes voor het Fries Museum. Dat was leuk én spannend, zeker toen een panel van het museum maandag hun werk kwam keuren. Maar het oordeel was helder: prachtig! En heel lekker!

Firda Studenten Patisserie ‘vertalen’ vijf bruidsjurken in fijne gebakjes voor Fries Museum

Tja, hoe doe je dat… Het gebakje bij de jurk van Isabella Stinstra moest – net als het origineel – breed zijn, bedachten Leanne Postema en Selma Buith al snel. Deze oudste jurk in de expositie is immers heel groot van onderen, met een strak lijfje en superbreed wit hoofddeksel erboven. Kleurrijk maar ook deftig, want de Friezin uit een voorname familie in Harlingen trouwde in 1782 met een steenrijke koopman uit Amsterdam. Maar dan? Ze kozen voor Friese smaken.

Zo kwamen de studenten uit op een bodem van Fryske dúmkes, een frisse laag compote van cranberry en hierboven een lichte koffiecremeux, een mousse van witte chocolade en bovenop een zwierige vlok chocola met een rode roos van eetbaar papier, omdat er ook bloemen in de jurk zitten. Slim, oordeelde conservator Marlies Stoter: ‘Koffie en chocolade was indertijd heel luxe, dus ook passend bij een steenrijke Friezin.’

Vijf keer enthousiast

De smaken van deze ‘Isabella’ zijn ook prima in balans, proefde Johan Dekkinga: ‘Luchtig en verrassend.’ Dat is mooi, want als chef van café Thús in het museum kwam híj vooral beoordelen of zo’n gebakje straks een plek op zijn kaart verdient. Dat zat goed! Zo was de chef in de bakkerij van Firda vijf keer enthousiast over het werk van de studenten. ‘Ik ben onder de indruk, ook door de variatie in vorm en smaken. Toch past alles ook mooi samen.’

Jammer dat niet iedere klant straks vijf gebakjes in het café zal eten. Maar Inge Hekman, bedenker en initiatiefnemer vanuit het Fries Museum, bedacht snel een slimme oplossing: ‘Dat betekent ééntje in Thús en vier andere mee in een doosje, voor thuis!’

Goed doordacht

Hier en daar moest het nog wat anders, gaven de studenten zelf aan. Soms werkte de vriezer niet mee en een andere keer gaf het laagje cacaoboter met citroenschil net niet de gewenste gele kleur. Maar dat is allemaal op te lossen. Voor volgende week maken de studenten van elk ontwerp vijftig gebakjes. Opzet is dat deze gebakjes straks naar hun ontwerp geregeld op dinsdag - ‘taartjesdag’ – zijn te bestellen in Thús.

Vijf keer geslaagd, dus. En goed doordacht ook, met spannende combinaties van bijvoorbeeld een crème van mango, chocolade en amandelbiscuit in het gebakje bij de rode sari van de Surinaams-Hindoestaanse Geeta Panjoe. De gel van duindoorn maakt het bruidsgebakje met rozenwater en framboos bij de jurk van Nikkie de Jager net even wat explosief. En de ananas in het enthousiast glimmende gebakje ‘Máxima’ met charmant kroontje van chocolade is ook heel doordacht, verzekerden Lars Melchior en Ruben Wennink. Lars, met een brede glimlach: ‘Onze koningin is gek op ananas!’