Tweede leven voor de Mira
Ze is weer thuis… Na vele jaren van verval in een gammele schuur in Nieuwehorne ligt de Mira weer in het water, bij de werf van Feadship in Makkum. Het strak gestroomlijnde jacht uit de jaren vijftig is in de bedrijfsschool helemaal in oude luister - maar dan beter - hersteld door Firda-studenten, die hun opleiding volgen bij De Vries Scheepsbouw.
Drie jaar lang werkten studenten onder de hoede van Sieger van Kampen in een aparte werkplaats op de enorme werf aan het vervallen jacht, dat in 1953 is gebouwd als vroeg pronkstuk van Feadship. Zo’n klus vraagt maatwerk. ‘Je kunt niks van de plank halen’, aldus Van Kampen. Dat is dan ook een uitstekende manier om jongeren op te leiden tot professionals in de scheepsinterieurbouw.
Trots
Dinsdag ging de Mira in Makkum te water, voor wat eerste proefvaarten. Sijbrand de Vries, directeur van de werf, stond trots op de kade. In Makkum mogen dan de grootste en mooiste superjachten komen, maar zo’n stukje ‘heritage‘ heeft voor hem veel waarde. ‘ Dit is prachtig.’ Mooi is dat de boot oogt zoals ze was in de jaren vijftig, maar door moderne techniek als de elektrische aandrijving met een slimme batterij ook weer prima meekan bij de eisen van nu.
Plan is dat de Mira na een presentatie in de prestigieuze beurs Metstrade in Amsterdam op reis gaat naar de vestiging van Feadship in Florida, om daar een tijdje te pronken bij kenners, en vervolgens deel gaat uitmaken van de ‘heritage vloot’ van Feadship.
Ook bijzonder aan het verhaal van de Mira is, zo stelt De Vries, dat studenten deze klus met professionals hebben geklaard. ‘Zo werken we meteen aan de toekomst van ons bedrijf.’ De Vries heeft steeds nieuwe vakmensen nodig. Thomas Wigcheren, student meubelmaker/scheepsinterieurbouw, heeft zeker de smaak te pakken. Hij bouwde onder meer het keukentje in de Mira. ‘Dit wil ik wel blijven doen.’
Bijzondere vondst
Maar het meest trots was dinsdag waarschijnlijk wel Sieger van Kampen. Op zoek naar een boot om met studenten aan te werken, stuitte hij drie jaar geleden op Marktplaats op een foto van de Mira in een gammele schuur bij een boerderij in Nieuwehorne. Er zat nu – half afgetimmerd – een andere opbouw op, maar hij herkende het stalen schip.
In zijn speurtocht naar de herkomst achterhaalde Van Kampen dat het ging om de tweede Feadship, die in 1953 was gebouwd voor een Nederlandse klant nadat de eerste in New York was verkocht. Een buitenkansje, dus. Hierna volgden jaren van passen en meten, schuren en schaven met steeds nieuwe jongeren om hen op te leiden tot enthousiaste vakmensen én om de boot weer een tweede leven te geven. Dat vraagt veel inzet en enthousiasme. Met een prachtig resultaat… De Mira vaart weer! In volle glorie!