#Deeldeduif bij Firda Drachten: ‘Altijd in gesprek, hoe verschillend je ook denkt’
Samen maken we Nederland. En hoe sterk we ook van mening kunnen verschillen over oorzaken en de manier waarop het het conflict tussen Israël en Hamas nu in Gaza wordt uitgevochten, dan nog moeten we hier in Néderland vooral met elkaar in gesprek blijven. Deze boodschap brachten twee joodse en twee islamitische jongeren woensdag op het kerstevent van Firda Drachten. Ze gingen er in gesprek, met elkaar en met studenten.
Door de beelden van de aanslag door Hamas in het zuiden van Israël en vervolgens de acties van het Israëlische leger in Gaza lopen ook in in Nederland de emoties hoog op. Bij joodse en islamitische mensen, die zich verbonden voelen met de regio en wat daar gebeurt. Maar ook daarbuiten… Joden worden hier gauw gezien als medeverantwoordelijk voor wat Israël doet in Gaza en krijgen te maken met haat, merken Noa en Boaz. En elke islamiet wordt dan beschouwd als een potentiële terrorist, aldus Selma en Oumaima.
Samen besloten zij in actie te komen, toen de vier elkaar ontmoetten tijdens een bijeenkomst die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema enkele dagen na de aanslag van 7 oktober organiseerde. Ze merkten daar dat zij elkaar wél met respect konden spreken over deze oorlog, ook al verschilden ze wel van mening. Noa: 'Ter plekke bedachten we dat wij die boodschap samen wilden uitdragen. Wij hebben geen invloed op wat daar gebeurt, maar kunnen wel iets doen aan hoe we er híer mee omgaan.’
Veel bijval
Hun actie #deeldeduif op Instagram - met de duif als symbool voor vrede en hoop – kreeg razendsnel veel bijval en nadat zij erover konden vertellen in de Talkshow van Humberto Tan, ging het helemaal hard. Hun boodschap werd breed omarmd, ook door politici én koning Willem-Alexander die hen uitnodigde voor een bezoek.
Ook waren er minder vriendelijke reacties, vooral van mensen die vinden dat zij onvoorwaardelijk een kant moeten kiezen in dit conflict. Oumaima: ‘We hebben op Instagram wel reacties gehad met een onthoofde duif, met een bomgordel en meer.’ Voor hun eigen veiligheid treden de vier dan ook liefst als collectief naar buiten en gebruiken in deze actie alleen hun voornaam. Boaz: ‘Dat voelt niet prettig. Maar het is meteen een stimulans om door te gaan, nu die verdeeldheid zo hoog oploopt.’
Zaadjes planten
Bij Firda Drachten merkten de Amsterdamse studenten in hun eerste bezoek aan een school buiten de Randstad al snel dat deze oorlog in het Midden-Oosten niet voor iedereen voelt als dichtbij. Drie klassen schoven aan bij de College Tour, geleid door docent Conrad Berghoef. Veel reacties uit de zaal kwamen er niet, al liepen vooral na afloop heel wat Firda-studenten langs de vier van #deeldeduif om over hun actie en het effect ervan te praten. Dat is immers veel gemakkelijker dan het woord nemen in zo’n grote groep.
Ook bij gesprekken ín de klassen bleef het kalm. Waardering voor het initiatief was er zeker. Maar: ‘Ik ken daar niemand en heb er toch geen invloed op.’ Dan kan het ook prettig zijn om je wereld kleiner te houden, stelde een student bij techniek. Zeker, reageerde Selma: ‘Hier kunnen we daarvoor kiezen, gelukkig. Dat is prima! Maar bedenk wel dat het goed is om nu en dan buiten je eigen bubbel te kijken. Samen moeten we Nederland maken. Dat betekent dat we ook verantwoordelijk zijn voor elkaar en naar elkaar moeten omzien.’
Dat zaadje is wel geplant, hoopt ze. ´Ook jongeren die hier stil zijn, denken na.’ En docenten kunnen hierop voortbouwen. Zo deelden de vier van #deeldeduif hun ideeën ook in een workshop, waarin docenten verkenden hoe zij kunnen omgaan met ‘wij/zij-denken’ in betekenisvol beroepsonderwijs.
Ook het Friesch Dagblad (betaald) besteedde hier aandacht aan.