Zorg voor sterk mbo in vergrijzend Fryslân
Het nieuwe Friese coalitieakkoord biedt perspectief voor het mbo. Mooi, want in een tijd van vergrijzing hebben we mbo’ers hard nodig. Als vakmensen én burger.
De inkt van het nieuwe provinciale coalitieakkoord is net een paar dagen droog. Natuurlijk, je kunt de kritische kanttekening maken dat het vooral mooie ambities zijn. ‘It is mei sizzen net te dwaan’ is niet voor niets een bekende Friese uitdrukking. Maar de coalitie verdient op voorhand waardering dat ze in haar akkoord luid en duidelijk inzet op het middelbaar beroepsonderwijs. Dat doet nog geen enkel nieuw provinciebestuur hen na. En dat is ook echt nodig.
In de Leeuwarder Courant van 14 juli werd gesteld dat de foto’s in het bestuursakkoord het verhaal verklapten. Het akkoord toont ons dorps- en verenigingsleven, natuur, duurzaamheid - én vakmanschap. De teksten gaan over onderwerpen als de woonomgeving, energie, werkgelegenheid en investeren in de mienskip. En voor al die sectoren leiden wij in het mbo voortdurend vakmensen op.
De Friese arbeidsmarkt en economie zijn bovengemiddeld afhankelijk van mbo’ers. Concreet is de tekst over het mbo nog niet. Het wordt aan de verbeelding overgelaten waar de komende jaren de aandacht dan naar uit zal gaan en waarin wordt geïnvesteerd. Maar de intentie is helder. Voor een gezonde ontwikkeling moeten we jongeren behouden voor Fryslân ‘en hen hier
naartoe halen’, is de boodschap.
De komende jaren krijgen we te maken met verdere vergrijzing. Minder jongeren zitten in de schoolbanken. En hiermee worden minder jongeren opgeleid voor de zorg, de bouw of voor ons verdere midden en kleinbedrijf. Dat is een van de redenen dat in onze regio ROC Friese
Poort en het Friesland College samengaan onder de naam Firda. Samengaan garandeert dat we breed in onze regio opleidingen kunnen blijven aanbieden voor vakmensen van alle leeftijden. Dat belang ziet ook het provinciebestuur: ‘Iedereen moet stappen kunnen zetten om te
blijven leren en ontwikkelen.’
Ik geef de coalitie graag concrete ambities mee die een sterk mbo mogelijk maken. De eerste is een belangrijke randvoorwaarde: garandeer frequent en bereikbaar openbaar vervoer. Tijdens de recente stakingen in het regionaal openbaar vervoer merkten wij opnieuw hoe afhankelijk onze studenten zijn van bussen en treinen.
Twee op de drie reizigers in de bus is student. Toch verdunnen of verdwijnen buslijnen uit meer en meer dorpen. Uit recent onderzoek is gebleken dat een op de twaalf gezinnen in Fryslân te maken heeft met vervoersarmoede. Hieronder wordt ook de bereikbaarheid van het onderwijs verstaan. Dat staat, als we niet oppassen, de kansen voor jongeren en volwassenen in de weg.
Wij roepen de coalitie op om een actieve rol in de toekomst van onze arbeidsmarkt te nemen. Het is van belang om in het provinciale beleid rond werk en onderwijs de rol van het mbo als gelijkwaardig aan andere onderwijsvormen mee te nemen. Investeringen in een leven lang ontwikkelen zijn dringend nodig. De provincie heeft eerder het midden en kleinbedrijf gesteund bij het creëren van stageplaatsen. Laten we kijken hoe bedrijfsleven, onderwijs en overheid de komende jaren nog intensiever met elkaar kunnen optrekken.
En als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk: studenten in het mbo worden niet alleen opgeleid voor de arbeidsmarkt. Het is van wezenlijk belang dat onze jongeren voldoende kennis, vaardigheden én betrokkenheid ontwikkelen om als burger te kunnen deelnemen aan de
samenleving. Studenten moeten kennismaken met politiek en maatschappij. Studenten in het mbo leren door te doen en ontmoetingen aan te gaan. Dit zorgt voor nieuwe ervaringen waarmee studenten hun mening kunnen aanscherpen.
‘In 2027 is iedere jonge Fries in contact geweest met de provinciale politiek’, zo stelt het akkoord. Laten we deze belofte met elkaar waarmaken. Laten we proberen iedere jongere te motiveren mee te bouwen aan onze mooie samenleving in projecten, via maatschappelijke stages of door betekenisvolle ontmoetingen met anderen. De foto’s en teksten in het bestuursakkoord verklappen het verhaal: er wordt de komende jaren ingezet op het mbo. De titel is veelbelovend: Oparbeidzje foar Fryslân. Firda doet graag mee.
Remco Meijerink is voorzitter van het College van Bestuur van Firda