Studenten van Firda Heerenveen bouwen podium voor Thialf

In de loop der jaren zijn in Thialf al heel veel kampioenen gehuldigd, maar een eigen podium had de Koninklijke IJsvereniging hiervoor nog niet. Dat moest anders. Vanaf nu ontvangen de toppers in het schaatsen hun medailles op een fraai podium, dat is gemaakt door tien studenten van Firda Heerenveen.

Studenten van Firda Heerenveen bouwen podium voor Thialf

De primeur was zaterdag voor schaatsers tijdens het NK Clubs, waaraan ook topschaatsers als Antoinette Rijpma-de Jong, Suzanne Schulting en Wesley Dijs deelnamen. Zo was ook het bouwen van het podium een fraaie prestatie. Hier kwam immers heel wat vakmanschap aan te pas.

,,Zo’n proces start met een gesprek over de wensen van de opdrachtgever,” zegt Andries van Buiten, docent Hout bij Firda Heerenveen. ‘Hoe groot mag het zijn? Hoe moet het eruit zien? Hoeveel tijd hebben we voor deze opdracht?’ De studenten gingen zelf kijken. Want waar komt het podium straks te staan? Ook belangrijk: is dat een vaste plek of moet het podium ook op te bergen zijn…

Met deze kaders en verwachtingen in het achterhoofd maakten de studenten – in samenwerking met de opleiding Creatief Vakman in Leeuwarden – een eerste ontwerp. Van Buiten: ,,Dat was een mooie samenwerking, waarbij verschillende expertises samenkwamen in één project.” De studenten hebben vervolgens hun tekeningen gepresenteerd aan het bestuur van de Koninklijke IJsvereniging, dat koos voor het ontwerp van Sem Kramer, student Creatief Vakman bij Firda Leeuwarden. ,,Erg bijzonder dat ‘mijn creatie’ nu zoveel bekijks gaat trekken”, aldus de negentienjarige Sem Kramer uit Oosterwolde.

Dit ontwerp is vervolgens door docent Melvin Baltussen vertaald naar werktekeningen, waarmee derdejaars studenten van de opleiding meubelmaker in de werkplaats aan de slag gingen. ,,Hierin hebben de studenten veel nieuwe dingen geleerd, zoals lamineren, hout buigen en in teamverband werken binnen een gestelde deadline. En dat dat nog een hele uitdaging is”, lacht Van Buiten.

Maar het is gelukt. ,,Tot slot is het meubel in de juiste kleuren gespoten door Harry Buiter Meubelspuiterij in Leek en zorgden de studenten van Firda voor het allerlaatste stukje: cijfers erop en antislipmatten monteren. Al met al een prachtig eindresultaat. Dit noem ik nu écht vakmanschap.”

Het podium is op zaterdag 12 oktober meteen in gebruik genomen en werd uitvoerig getest door grote groepen schaatsers, die op en rond het podium werden gehuldigd.