Studenten Firda Drachten verkennen wonen voor later
Veel licht en groen rondom, maar ook een supermarkt in de buurt en graag met de familie op redelijke fietsafstand… Ook belangrijk: een beetje betaalbaar natuurlijk! In de stad? Liever niet, als het ligt aan een overgrote meerderheid van de Firda-studenten die zich dinsdag in Drachten samen stortten op de vraag hoe zij hun toekomst liefst zien, als het gaat om wonen.
Veel jongeren in het Friese mbo blijven later graag in de regio waar zij opgroeien, blijkt uit onderzoek. Maar dat is best lastig, stelde directeur Fenke Rond van Firda Drachten bij de start van de ochtend. Er zijn weinig woningen, de prijzen zijn hoog en de wachtlijsten voor huur zijn enorm. ‘Dan is het dus goed om te kijken wat we zelf kunnen bedenken.’ Zo wil Firda studenten niet alleen opleiden tot goede vakmensen, maar door dit soort projecten in het kader van burgerschap ook tot betrokken en zelfbewuste burgers ind e samenleving.
Van groot tot klein
Het tekort aan woningen vraagt om veel bouwen. Maar wat willen jongeren? ‘Dat horen we graag van jullie’, was ook de uitnodiging van Aafke Postma, die als beleidsadviseur bij provincie Fryslân nauw betrokken is bij ambities op het gebied van wonen. Dan zijn slimme ideeën natuurlijk ook welkom. Nieuwbouw is niet alles. Is een oude school in het dorp aan te passen? ‘Is het huis van je ouders te splitten in twee delen?’ Zo gaf Leonie Wendken van KAW architecten al een aardig voorzetje.
Vervolgens konden zo’n honderd studenten van verschillende opleidingen aan de slag om in groepjes te bundelen wat zij willen. Dat ging van groot en over de top – ‘graag een zwembad of anders maar een zwemvijver’ - tot klein: ‘In ieder geval twee stopcontacten per kamer, voor een lamp én een oplader voor de telefoon.’ Alles in deze brainstorm kreeg een plek op papier en werd vertaald in moodboards en projectjes van Lego, waarin de kleur groen opvallend vaak overheerste.
Rust en natuur kwam in vrijwel alle groepen prominent naar voren. De stad? Nee, teveel steen en veel te druk! Een van de groepen kwam met een stedenbouwkundig plan van een kleine stad die is opgebouwd in ringen rond een centrum met winkels en een ondergrondse weg om dat allemaal zo autoluw mogelijk te maken, maar dan wel in een zee van groen.
Slim
Hier en daar dook een fraai praktijkvoorbeeld op van een slimme aanpak. Zo woont Madelief met haar broer redelijk zelfstandig in een verbouwde schuur in de tuin van haar ouders, tot ze genoeg heeft gewerkt en gespaard om zelf wat te kopen. En later? Dan kan ze best in het huis van haar ouders gaan wonen, die dan zelf verkassen naar de tuin omdat ze minder ruimte nodig hebben. En zo hebben zij later meteen wat zorg in de buurt. Dan is de schuur een aanleunwoning.
In de markt met presentaties gingen de meeste stemmen van studenten naar een redelijk eenvoudig plan, dat inzet op duurzame energie. Maar de stoere jongens van techniek die het hadden gemaakt en wat leken te schrikken van deze eervolle plek, hadden er eveneens wat charmante ideeën aan toegevoegd als deelscooters in het dorp, gereedschap delen en - ook voor hen - de ouders dichtbij.
De Uitkijkers, de organisatie die namens de overheid het initiatief nam voor deze bijeenkomst, ging tevreden naar huis met het werk van zeker vier groepen die worden uitgenodigd voor een vervolg. Dat moet uitmonden in een manifest voor de wethouders Wonen van alle gemeenten in Friesland. ‘Hier hebben we weer gemerkt hoe belangrijk woonruimte in dorpen is’, stelde Evelien Hoekstra. ‘Bovendien hebben we deze jongeren aan het denken gezet over meepraten over deze onderwerpen.’ En dat was een belangrijk doel van Firda, zegt burgerschapsdocent Mathijs de Jong: ‘Ik ben blij.’
Het Friesch Dagblad maakte er een verhaal over. De Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân volgen.