Politici op bezoek bij Firda: vooral in gesprek met studenten

Wat is links en wie is rechts, als het gaat om de Tweede Kamer? En waar staat dat voor? Op die vragen kreeg Mikal Tseggai, Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, maandag wat voorzichtige reacties in haar gastles voor studenten Retail Management. Maar het gesprek kwam flink los, toen het ging over stagevergoedingen. En dat was prima. Haar boodschap was immers vooral: ‘Politiek raakt iedereen. Ook jullie…’

Politici op bezoek bij Firda: vooral in gesprek met studenten

Geregeld komen politici naar Firda om kennis te maken met de praktijk van het mbo. Zo was dit jaar Aant Jelle Soepboer (NSC) te gast bij de techniekopleidingen aan de Anne Wadmanwei, kwamen Hetty Janssen en Daan Roovers (in de Eerste Kamer voor GroenLinks-PvdA) langs, bezochten Jan Paternotte (Tweede Kamer) en Raquel Garcia Hermida-Van der Walle de creatieve opleidingen in Neushoorn en was Henri Bontenbal (CDA) op bezoek bij de nieuwe locatie Stadionplein in Leeuwarden.

Vrijwel altijd staat een gesprek met het College van Bestuur op het programma. Maar waar het een beetje kan, koppelt Harry van der Molen - directeur Marketing, Communicatie en Public Affairs – politici ook graag aan studenten, voor een gesprek waar beide kanten plezier van hebben. Zo krijgen jongeren een vlot doorkijkje in de wereld van de politiek en kunnen politici horen wat belangrijk is voor mbo-studenten.

In gesprek

Mikal Tseggai ging dat gesprek maandag graag aan, op het Stadionplein in een les Burgerschap. Ze gaf wat uitleg over de functie van de Tweede Kamer, maar zocht vooral naar onderwerpen waar politiek het leven van de jongeren raakt. Zo ging het over beperkingen op online gokken, het verschil tussen mbo en hbo, extra btw op sport en cultuur en over de woningnood. Ook de noodzaak tot goede begeleiding op school - in de keuze van een opleiding en tijdens de studie - kwam voorbij.

Over landbouw ontstond even een stevig gesprek. Minder intensieve landbouw om de natuur en woningbouw meer ruimte te geven, door minder uitstoot van CO2? Dat gaat ten koste van de export. Dan moet dat geld weer ergens anders vandaan komen, bedachten de studenten Retail Management. En wat is nou de invloed van een landje als Nederland op klimaatverandering? De impact van hoe zij hier leeft is waarschijnlijk groter, reageerde Tseggai, dan haar hele familie die nog in Eritrea woont.

Bij het onderwerp stagevergoeding veerde iedereen op. Tseggai hoort in haar bezoeken aan mbo-scholen graag hoe studenten daar zelf over denken. Moet ‘ie verplicht worden? Dat vond niet iedereen. En een bedrag van 8,- per uur is misschien ook wat veel voor werkgevers, vonden heel wat studenten. Voor je ’t weet, wordt je dan misschien ook behandeld als een werknemer en sta je volop in het rooster. Dat gebeurt nu ook, als je daar niet alert op bent. Waar het vooral om draait, is goede begeleiding en ruimte om te leren.