Lesje burgerschap Firda-studenten bij Tienskip, voor minister Uitermark
Een Firdaliner als aanvulling op gewone bussen, dát zou veel schelen in de ov-stress bij studenten. Een ‘telaatkaart’, als de bus vertraagd is… Ook handig! Maar misschien nog beter: roosters indikken tot compacte lesdagen. Minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) was maandag onder de indruk van de inzet en het plezier, waarmee Firda-studenten in een dag van Tienskip werkten aan oplossingen voor hun alledaagse problemen.
De formule van Tienskip is helder: jongeren bepalen eerst waarin zij aanlopen tegen problemen, die zij graag aangepakt willen zien. Van veiligheid tot huisvesting en van geldzorgen tot ergernis in het openbaar vervoer, het kan allemaal. Hierna gaan zij in beperkte groepjes - samen met een begeleider uit liefst de politiek - aan de slag om te bedenken wat een ander én wat zij daar zelf aan kunnen doen.
Burgerschap
In het kader van burgerschap hebben duizenden studenten van Firda zich al intensief gebogen over wat hen dwars zit. Ook scholen voor voortgezet onderwijs werken graag samen met Tienskip, dat inmiddels ook landelijk navolging vindt. Zo bereikt Tienskip al met al jaarlijks zo’n vijfduizend jongeren. En minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken wilde maandag in haar werkbezoek aan Friesland weleens zien hoe dat nou allemaal werkt.
In De Kanselarij in Leeuwarden kwam de minister terecht op de markt, waarin zo’n honderd studenten van de opleidingen Styling en Fashion Design van Firda in groepjes hun ideeën presenteerden. Na een dag hard werken, want na een vaak voorzichtige aanloop komt vrijwel iedereen hier in beweging. ‘Zeker voor mbo’ers is dat een grote winst’, stelde Tienskip-voorman Jeppe Kok vooraf. ‘Van hen hoor ik nog veel te vaak dat hun mening er toch niet toe doet.’
Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van Firda, viel hem bij in een klemmende boodschap aan de minister. ‘Als het gaat om de verwachtingen van het mbo, zit dat vaak in grote tekorten op de arbeidsmarkt en zo snel mogelijk opleiden voor een vak. Maar hiernaast hebben wij in het mbo ook een belangrijke taak in de persoonsvorming van studenten, om hen voor te bereiden op een complexe samenleving. Dat zit in burgerschap. En dat verdient ook alle aandacht.’
Zelf bedenken
In Tienskip merken studenten dat zij niet hoeven af te wachten tot een ander iets oplost. Zo breng je politiek dichterbij, ondervinden zeker de jongeren die doorgaan met hun plan en - met hulp van Tienskip - de weg naar bedrijven en overheid weten te vinden. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er nu in veel Friese bushaltes stickers hangen met een rechtstreeks nummer bij overlast, vertelde Firda-student Dylan Nieuwenhuis.
Op de markt van maandag waren ook weer heel wat slimme ideeën te vinden. En net als vaker kwam hierin de bereikbaarheid van de scholen met openbaar vervoer veel naar voren als lastig probleem. Te weinig en overvolle bussen, veel vertraging én dat alles geregeld in combinatie met een lange dag op school…
Hoe fijn zou het zijn, stelde een groep studenten, als Firda zou draaien met een continurooster dat ’s ochtends start om 10 uur en halverwege de middag stopt, met aansluitende lessen en korte pauzes. Dan hoef je niet razend vroeg weg en ben je laat thuis, met heel wat loze uurtjes en lange pauzes op school. De meeste bijval van studenten kreeg een voorstel om eigen bussen - Firdaliners - in te zetten voor studenten, op een aantal vaste routes.