Bruidstaartjes Firda-studenten oogsten bewondering in Fries Museum

Eén hapje zou ze proeven. Maar ’t werden er twee, omdat taartje Isabella zo ‘delicious’ was door de combinatie van een lichte koffiecremeux en een mousse van witte chocolade. Shefali Razdan Duggal - ambassadeur van de Verenigde Staten - genoot volop van het taartje dat Firda-studenten maakten bij ‘Ja, ik wil!’, de expositie van bruidsjurken in het Fries Museum. Dinsdag presenteerde het museum alle vijf taartjes. Dat was smullen, voor studenten én bezoekers.

Bruidstaartjes Firda-studenten oogsten bewondering in Fries Museum

Een hele dag waren de taartjes al te bestellen in museumcafé Thús. Dat kon, want de studenten hadden - na een geslaagde proeverij in de bakkerij van Firda Leeuwarden - maandag al vijf keer vijftig taartjes gemaakt. En waar het vorige week soms nog wat zoeken was naar de juiste vorm en samenstelling, zag alles er nu perfect uit.

Glans

Het glutenvrije taartje dat studenten maakten naar het voorbeeld van sari van de Surinaams-hindoestaanse bruid Geeta had nu een mooie roze-rode glans, met een spannende vulling van onder meer mango, safraan en kardemom. De ‘Hafida’ was door citroengelei een fraai geel bolletje met onder meer hazelnootpraliné en de galante ‘Nikkie’ - naar de bruidsjurk van Nikkie de Jager - verraste qua smaak vooral door het frisse laagje duindoorngel.

Populair bij gasten van het museum was dinsdag de glanzend sjieke ‘Máxima’, waarin volgens de studenten twee favoriete smaken van de koningin zijn verwerkt: ananas en chocolade, met een kroontje bovenop. Meteen na de opening om 10 uur had chef Johan Dekkinga van Thús al de eerste gasten binnen, die speciaal kwamen voor een Máxima. Ze waren zeer tevreden.

Serieus werk

Bij de presentatie hadden de studenten ook alle gelegenheid om elkaars werk te bewonderen. In de bakkerij hadden ze weleens wat geproefd, maar een heel taartje in het museum smaakt toch anders. Dan is het immers wel heel serieus. Net als chef Johan en initiatiefnemer Inge Hekman van het museum waren ook deze startende professionals enthousiast.

Shefali Razdan Duggal, die met directeur Kris Callens toevallig een rondje maakte door het museum, was ‘stunned’ dat studenten zoiets lekkers kunnen maken. De ambassadeur koos voor het taartje met een mooie krul van witte chocolade en een bodem van Fryske dúmkes, naar de bruidsjurk van Isabella Stinstra in 1782, maar erkende dat ze van alles wel een hapje had willen proeven. Dat gold voor iedere gast, inclusief de bezoekers die de tafel met taartjes in de hal passeerden.

Tijdens de expositie ‘Ja, ik wil!’ maken de studenten nu en dan een aantal taartjes, die dan op de kaart staan van Thús.