Op zoek naar de slimste ideeën in derde dag Firda Beraad

Ze bouwden met Lego, knutselden met klei en plakten kleurige collages. Leuk! Maar al deze creatieve actie had een doel: verbeelden van ideeën voor een helder beleid over het gebruik van mobieltjes in Firda. Met een digitale poort misschien, die allerlei apps uitschakelt? Of kan het onderwijs zoveel uitdagender, dat studenten hun telefoon zelf vergeten? De derde dag van het Firda Beraad ging om het verwerken van informatie in allerlei ideeën.

Firda_beraad_3

Na alle verhalen van deskundigen die in de vorige ronde veel vertelden over voor- en nadelen, konden de deelnemers – zo ongeveer halverwege het vijfdaagse beraad - weer eens laten weten hoe zij nu denken over mobieltjes in de klas. Vrijheid blijheid? Of toch stevig beperken? In deze peiling was het oordeel nog steeds ongeveer fiftyfifty.

Heel wat studenten waren ook opgeschoven naar de ene of andere kant. En afspraken hóeven natuurlijk niet helemaal zwart of wit te zijn. Hiertussen zitten heel veel grijs. Daar gingen de deelnemers dan ook een dag volop mee aan de slag. Voor de camera van NOS Stories, dat weleens wilde zien hoe studenten en medewerkers van Firda zelf - met steun van landelijk Bureau Burgerberaad – samen werken aan een afgewogen advies.

Zoeken

Aan verschillende tafels gingen de deelnemers aan de slag met thema’s, die de gespreksleiders hadden gedestilleerd uit de workshops in de vorige ronde. Kunnen regels verschillen, met oog voor de situatie? Of wordt dat een zooitje, omdat regels dan niet duidelijk zijn en je toch elke keer weer afspraken moet maken. Maar wat doet een absoluut verbod dan met de sfeer? Kan dat? Mbo’ers zijn immers geen kleuters meer.

En ja, voor docenten is het misschien prettig als er geen plek is voor mobieltjes. Maar moeten zij dan niet zorgen voor lessen, die leuker en actiever zijn dan wat er allemaal in je telefoon zit? Zo was de kwaliteit van het onderwijs ook een belangrijk item. Ga nog meer naar buiten, om het werkveld op te zoeken! En vraag als docent vaker aan studenten wat er beter kan in je lessen…

Balans

Uitdaging was om te komen tot lijsten met ideeën, waaruit deelnemers hun favorieten konden kiezen. Zo ‘kreeg de digitale ‘schoolmodus’, die automatisch alle social media uitschakelt in locaties van Firda, als slimme optie best bijval. Zorg dan ook voor schermen, die ervoor zorgen dat geen app op je mobiel nodig hebt om je rooster te checken. Nog beter: geef alle studenten een voorgeprogrammeerde tablet, waarop je al je schoolzaken - zonder mobiel - kunt doen.

Maar ook ging het om voorzieningen waarmee de school studenten een duwtje kan geven naar echt contact in plaats van staren op een schermpje in iedere pauze. Als je elkaar beter kent, heb je immers veel sneller een gesprek. Dat kan in de les, maar ook in activiteiten. Daarin kunnen student en docent prima samen optrekken, maar hou de grens wel helder. Zo is de zoektocht in het Firda Beraad nu sterk gericht op het vinden van de juiste balans.

Op NOS Stories: NOS Stories