Leerlingen maken kennis met vakmanschap in mbo
Ze bakten broodjes en maakten een lekkere pizza van een bolletje deeg, dat ze eerst moesten uitrollen tot een perfect rondje van precies 29 centimeter. Die mocht mee, voor ’s avonds! Zo maakten vijftien leerlingen uit de ISK van Piter Jelles woensdag op een leuke manier kennis met het mbo voor bakkers. In het kader van de Week van het Vakmanschap waren zij een ochtend te gast bij Firda Leeuwarden.

In deze landelijke week kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs op allerlei manieren in de praktijk kennismaken met wat allemaal mogelijk is in het mbo. Zo vertrokken op donderdag al vroeg in de ochtend twee bussen van Firda met leerlingen van Piter Jelles uit Leeuwarden en de Bonifatius mavo uit Emmeloord naar de RAI in Amsterdam, waar toppers in allerlei vakgebieden strijden om de podiumplaatsen in Skills Heroes. Hier is immers heel goed te zien wat een mbo-student allemaal kan leren.
Meer waardering
Dat vakmanschap verdient sowieso meer waardering, geeft negen op de tien Nederlanders aan in een nieuw onderzoek van Ipsos/I&O. Ruim 90 procent ziet het huidige tekort aan vakmensen als een groot probleem. Evenveel mensen geven aan dat er meer moet gebeuren om jongeren enthousiast te maken voor een beroepsopleiding. Aan de andere kant stelt zo’n 88 procent in dit onderzoek nog altijd hoger theoretisch onderwijs als beter te beschouwen.
‘Deze mentaliteit houdt ons land in een wurggreep’, reageert voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad. ‘Zonder vakmensen komt ons land letterlijk tot stilstand.’ Een ruime meerderheid geeft in het onderzoek aan dat vaklui beter betaald mogen worden. Maar voor jongeren is het best lastig om te kiezen voor de juiste opleiding, als ze weinig in aanraking zijn geweest met de praktijk van een beroep. Zo’n 62 procent pleit in het onderzoek dan ook voor meer voorlichting in voortgezet onderwijs.
Kennismaken
Voor de leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) in Leeuwarden geldt dat straks niet meer, als het gaat om het bakkersvak. Na de eerste ochtend komen zij de komende tijd nog een paar keer naar de bakkerij op de campus in Leeuwarden. Om kennis te maken met het beroep, maar ook omdat het voor de ISK een prettige plek is om leerlingen op een andere manier met taal te laten oefenen.
En… Zijn ze al enthousiast? Best leuk, zegt de zestienjarige Obidala uit Syrië. ‘Maar ik wil bij Firda kapper worden!’ Heel misschien is Makalo (17) uit Gambia nog wel te porren voor een toekomst in de keuken of bakkerij. ‘Ik wil later mensen helpen’, zegt hij in het Engels. Grijnzend: ‘En met lekker eten kun je mensen ook gelukkig maken!’