Je leert mensen van verschillende leeftijden te stimuleren om uitdagingen aan te gaan en het beste uit zichzelf te halen. Denk aan ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, (psychische) ziekte of verslaving. Je leert te herkennen wat je cliënt nodig heeft. Daar sluit je je begeleiding op aan. Dit kan variëren van hulp in de huishouding tot hulp bij dagbesteding. Je neemt de leiding, maar zorgt er tegelijk voor dat je cliënt zelf het initiatief neemt en de regie houdt. Met als doel dat je cliënt zo zelfstandig en actief mogelijk woont en leeft.
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg voer jij de regie over het hele ondersteuningsproces van je cliënt. Samen met je cliënt stel je daarvoor een ondersteuningsplan op. Je organiseert en coördineert de uitvoering van dit plan. Daarin werk je samen met collega’s, mantelzorgers en andere partijen. Je bent de verbinding tussen je cliënt en anderen. Daarnaast beschik je over een helikopterview en dat betekent dat je het overzicht bewaart en het einddoel voor ogen houdt. Al deze onderdelen komen ook aan de orde tijdens de opleiding.
Techniek en digitalisering in zorg en welzijn
Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker voor het werken in zorg en welzijn. Ook worden steeds vaker technologische toepassingen gebruikt in zorg en welzijn. Daarom behandelen wij beide tijdens de opleiding.